Problemy z wentylacją
Re: Usterki
Tylko których? Chyba trzeba będzie interweniować. Pytanie - zgłaszać to w trybie usterki do Ronsona czy do RedNetu?
Raczej rednet skoro do tej pory nie bylo klopotu
Witajcie,
problem istnieje przynajmniej od Wielkanocy (piszę z bloku B nowego). W pionie na święta zostaliśmy my (piętro 1) i sąsiad z 3 piętra więc łatwo poszła identyfikacja
Na początku myślałem, że "zapachy" są tłoczone przez szyb wentylacji grawitacyjnej, czyli, że ktoś do złego otworu podłączył okap kuchenny. Okazało się jednak, że tłoczone wszystko było przez komin "okapowy" - jest to conajmniej dziwne, bo każde mieszkanie powinno mieć swój przewód kominowy i sąsiad nie powinien mieć możliwości "podtruwania" (z całą pewnością jest tak, gdy w bloku jest gaz - u nas przy elektryku nie wiem, niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny). U sąsiada już nie sprawdzałem, czy ok jest podłączone - skoro zapachy leciały "dobrym" kanałem.
Nie zgłaszałem oficjalnie problemu tylko w "luźnej rozmowie" dowiedziałem się, że jest to problem rozregulowanych urządzeń na dachu z powodu remontów w mieszkaniach (rozregulowany ciąg) i że "ktoś o tym myśli". Aby nie czekać do rozwiązania problemu ja u siebie "zatkałem" przewód kominowy i szczerze powiedziawszy zapomniałem o problemie.
Skoro jednak problem występuje ciągle to jednak trzeba zgłosić to oficjalnie i przede wszystkim dowiedzieć się, czy przypadkiem wszystkie mieszkania nie zostały podłączone do jednego przewodu kominowego i dalej, czy nie jest to fuckup budowlany (wtedy wszyscy mamy duży problem, tj. my i ronson). Zastanawiam się, czy pojedyńcze wnioski nie zostaną olane albo jakiś bełkot będzie zaserwowany w odpowiedzi. Może trzeba pójść "siłą" wszystkich, których dotyczy problem.
edycja: my mieszkamy w pionie na prawo wychodząc z windy - czy problem dotyczy tylko tego pionu czy mieszkacie w innych?
problem istnieje przynajmniej od Wielkanocy (piszę z bloku B nowego). W pionie na święta zostaliśmy my (piętro 1) i sąsiad z 3 piętra więc łatwo poszła identyfikacja
Na początku myślałem, że "zapachy" są tłoczone przez szyb wentylacji grawitacyjnej, czyli, że ktoś do złego otworu podłączył okap kuchenny. Okazało się jednak, że tłoczone wszystko było przez komin "okapowy" - jest to conajmniej dziwne, bo każde mieszkanie powinno mieć swój przewód kominowy i sąsiad nie powinien mieć możliwości "podtruwania" (z całą pewnością jest tak, gdy w bloku jest gaz - u nas przy elektryku nie wiem, niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny). U sąsiada już nie sprawdzałem, czy ok jest podłączone - skoro zapachy leciały "dobrym" kanałem.
Nie zgłaszałem oficjalnie problemu tylko w "luźnej rozmowie" dowiedziałem się, że jest to problem rozregulowanych urządzeń na dachu z powodu remontów w mieszkaniach (rozregulowany ciąg) i że "ktoś o tym myśli". Aby nie czekać do rozwiązania problemu ja u siebie "zatkałem" przewód kominowy i szczerze powiedziawszy zapomniałem o problemie.
Skoro jednak problem występuje ciągle to jednak trzeba zgłosić to oficjalnie i przede wszystkim dowiedzieć się, czy przypadkiem wszystkie mieszkania nie zostały podłączone do jednego przewodu kominowego i dalej, czy nie jest to fuckup budowlany (wtedy wszyscy mamy duży problem, tj. my i ronson). Zastanawiam się, czy pojedyńcze wnioski nie zostaną olane albo jakiś bełkot będzie zaserwowany w odpowiedzi. Może trzeba pójść "siłą" wszystkich, których dotyczy problem.
edycja: my mieszkamy w pionie na prawo wychodząc z windy - czy problem dotyczy tylko tego pionu czy mieszkacie w innych?
pion na lewo - nie ma problemu. jednak dziwne jest to ze jesli macie zwrotnice dobrze zamontowana to nie powinno Wam nic wlatywac jesli okap nie dziala
i nic wlatywac jak dziala ( bo tloczy )
dobra rada - sprawdz sobie czy podczas zaciskania opaska ktos nie "przesadzil" i nie docisnal tak mocno ze zwrotnice przestaly funkcjonowac. U mnie tak bylo ale poluzowanie opaski rozwiazalo problem.
i nic wlatywac jak dziala ( bo tloczy )
dobra rada - sprawdz sobie czy podczas zaciskania opaska ktos nie "przesadzil" i nie docisnal tak mocno ze zwrotnice przestaly funkcjonowac. U mnie tak bylo ale poluzowanie opaski rozwiazalo problem.
ludziki pisze:bo każde mieszkanie powinno mieć swój przewód kominowy i sąsiad nie powinien mieć możliwości "podtruwania"
U nas cały pion ma jeden przewód kominowy. Ten człowiek z Mostostalu przestrzegał o poprawnym podłączeniu okapów.
W takim razie dowiem się czy jest to zgodne z prawem budowlanym w przypadku kuchenek elektrycznych.and pisze:U nas cały pion ma jeden przewód kominowy. Ten człowiek z Mostostalu przestrzegał o poprawnym podłączeniu okapów.
Re: Problemy z wentylacją
Był u nas pan i stwierdził, że straciliśmy gwarancję na wentylację, ponieważ wprowadziliśmy modyfikację podłączenia okapu (musieliśmy przesunąć rurę, ponieważ była idiotycznie zaprojektowana na środku komina i wystawałaby ze ściany w połowie z szafek!). W każdym razie nasza instalacja jest podłączona prawidłowo (oglądało ją już kilka osób), ALE! Słyszę, że u sąsiadów włączony jest pochłaniacz i czuję jak w sobotę rano smażą jajecznicę, a w piątki na obiad mają rybę... Apeluję do wszystkich o sprawdzenie swoich instalacji... Nie mam innej możliwości rozwiązania tego problemu.
klatka 2, blok B -budowlany A (klatka bliżej wejścia na osiedle)
klatka 2, blok B -budowlany A (klatka bliżej wejścia na osiedle)
zgłaszałem to do Ronsona w trybie usterki. Sprawę przekazano do administratora, więc przyszedł konserwator. Coś tam przeczyścił na dachu i było ciszej, ale nie satysfakcjonująco. Na koniec przyszedł człowiek od wykonawcy wentylacji i przeczyścił dokładnie komin na górze, zrobił pomiary i stwierdził, że jest ok. Wytknął mi, że dokonałem przeróbki poprzez zwężenie wylotu i przez to będzie głośniej.
A mówisz o której części budynku? Mieszkamy w klatce 2 po prawej stronie po wyjściu z windy.and pisze:zgłaszałem to do Ronsona w trybie usterki. Sprawę przekazano do administratora, więc przyszedł konserwator. Coś tam przeczyścił na dachu i było ciszej, ale nie satysfakcjonująco. Na koniec przyszedł człowiek od wykonawcy wentylacji i przeczyścił dokładnie komin na górze, zrobił pomiary i stwierdził, że jest ok. Wytknął mi, że dokonałem przeróbki poprzez zwężenie wylotu i przez to będzie głośniej.
Chyba zgłoszę to do Ronsona jako usterkę. Dziwne jest to, że nie czuję "każdego obiadu", tylko -jak podejrzewam - od jednych z sąsiadów. Zawsze wygląda to tak samo - słyszę odgłos pracującego pochłaniacza i czuję zapachy.
Jak slyszysz pochlaniacz to musi to byc gdzies blisko
Ja walcze z brakiem wentylacji w lazience od ponad tygodnia - nic nie ciagnie. Klatka 2 blok 53b mieszkania po lewej jak sie wychodzi z windy. Brak wentylacji bedzie pewnie skutkowal grzybem
Ja walcze z brakiem wentylacji w lazience od ponad tygodnia - nic nie ciagnie. Klatka 2 blok 53b mieszkania po lewej jak sie wychodzi z windy. Brak wentylacji bedzie pewnie skutkowal grzybem