Formularz IN-15
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Re: Formularz IN-15
Emka, dzięki!
ja mieszkam od zeszłego roku i pomimo złożenia papierów w urzędzie do dziś się nie doczekałam wyliczenia podatku.
Tak więc nawet za 2016 nie zapłaciłam bo nie wiem ile - jak więc urzędnicy mogą korygować kwotę której chyba jeszcze nie znają ...
Matko co to za kraj!
Tak więc nawet za 2016 nie zapłaciłam bo nie wiem ile - jak więc urzędnicy mogą korygować kwotę której chyba jeszcze nie znają ...
Matko co to za kraj!
Co do podatku od nieruchomości, to mi dwukrotnie w wolskim urzędzie zdarzyło się usłyszeć od pań za biurkiem, że dopóki nie mam decyzji o wysokości podatku, to nie mam się co matwić na zapas. Oczywiście to tylko ustny przekaz, mi w zupełności wystarcza na teraz
Sumienie mam czyste. Nieużywane.
Długi czas oczekiwania na korespondencję z urzędu to norma. Ja wyliczenie podatku otrzymałam po 1,5 roku od złożenia formularza. Dostałam dwie decyzje - jedną za rok poprzedni, a drugą za rok bieżący. Ciekawe kiedy zostaną dostarczone nowe naliczenia, skoro wszyscy właściciele nieruchomości mają obowiązek ponownego złożenia druku IN-15,uwzględniając część wspólną do opodatkowania od dnia 1.01.2016. Przecież to setki tysięcy formularzy do przetworzenia !!ewelina pisze:ja mieszkam od zeszłego roku i pomimo złożenia papierów w urzędzie do dziś się nie doczekałam wyliczenia podatku.
Matko co to za kraj!
Wypełniał już ktoś ten debilny świstek IN-15? Brak instrukcji jak to wypełniać... dzwonił może ktoś w tej sprawie do UM?
"W celu usprawnienia obsługi właścicieli w tym zakresie dopuszcza się grupowe składanie oświadczeń przez administratora/zarządcę nieruchomości lub zarząd wspólnoty mieszkaniowej."
Co prawda to info ze strony Srodmiescia, ale pewnie wszedzie jest tak samo:
http://www.srodmiescie.warszawa.pl/stro ... lnych.html
Co prawda to info ze strony Srodmiescia, ale pewnie wszedzie jest tak samo:
http://www.srodmiescie.warszawa.pl/stro ... lnych.html
No właśnie... a już myślałem, że tylko ja jestem 'przytępawy' 

Mam jeszcze inne pytanie. Na decyzję odnośnie płatności podatku czekamy, a nie płacimy jak wieczyste użytkowanie... prawda?
Tak, czekamy.