Problemy z wentylacją

Tutaj zgłaszamy i opisujemy wszelkie usterki zauważone na terenie osiedla.
and
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53B

Re: Wentylacja - zmiany

Post autor: and »

To ja mieszkam w tej II klatce. Głośność wentylacji bywa różna, przeważnie przy włączonym telewizorze nie słychać nic. Np dziś przy wietrznej pogodzie słychać.

Czy jeszcze komuś z ostatniego piętra wentylacja przeszkadza ?
tom
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: tom »

Wentylacja tu jest do bani ! Jam bym wiedzial ze beda takie jazdy w zyciu nie kupilbym tu mieszkania !

1. Glosna w nocy slychac prace wentylatora
https://www.dropbox.com/s/oahse52jlye4r ... %20003.3ga
2. W jednym pionie prawie nic nie ciagie
3. W drugin za to ciagnie ze nie wydoli lazienki ogrzac
4. Zapachy w kuchni chyba od wszyctkich sasiadow, kaszanka, cebula, rosol z podrobow - czym chata bogata
5. Fenomen wentylacji wywiewowej najlepiej obrazuje film np z lazienki - zapachy wszystkich smrodow z calego pionu...

https://www.dropbox.com/s/1i7u79z9z2uhf ... 8%2026.mov

Ja nie dokonywalem zadnych przerobek wentylacji, rozumiem ze wolnosc tomku w swoim domku ale to jakas zart.
Jeszcze troche i i jak mi nerw pusci wszedzie wstawie mechaniczne wentylatory z zabezpieczeniem przeciwzwrotnym bo zarty zartami ale zyc sie w domu nie da.

22:35 blok 53b klatka od ochrony mieszkania zewnetrzne. Pozdrawiam sasiada gotujacego wlasnie rosol wg mojego nosa z zoladkow i serduszek kurzych. Smacznego...
podspodem
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53D

Post autor: podspodem »

data tego filmu jest prawidłowa, 11.09.2013?
Marcin Smolarek
53D
pawel
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: pawel »

Tom, a które pietro? Ja rezyduje na VI m. zewnętrzne.
malin
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53

Post autor: malin »

tom pisze:Wentylacja tu jest do bani ! Jam bym wiedzial ze beda takie jazdy w zyciu nie kupilbym tu mieszkania !
Niezłe gówno...
a marketingowo brzmi tak pięknie, cytując:
"Kratki higrosterowane są wyposażone w czujniki reagujące na wilgoć. Dzięki temu dostosowują swoją przepustowość do aktualnych potrzeb. Wraz ze wzrostem wilgoci w pomieszczeniu zwiększa się ilość powietrza, która może przepłynąć przez kratkę. W wyniku takiego działania możliwa jest oszczędność energii, która w innym przypadku zostałaby utracona wraz z usuniętym powietrzem. "

Pytanie gdzie jest problem, czy cała jest instalacje jest gdzieś zrąbana, czy zakłócają ją przeróbki w mieszkaniach.

Pozdr
Marcin
Justa
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Justa »

tom pisze: Ja nie dokonywalem zadnych przerobek wentylacji, rozumiem ze wolnosc tomku w swoim domku ale to jakas zart.
Jeszcze troche i i jak mi nerw pusci wszedzie wstawie mechaniczne wentylatory z zabezpieczeniem przeciwzwrotnym bo zarty zartami ale zyc sie w domu nie da.
.

I tak masz od początku? Według mnie powinieneś zmusić administratora do kontroli CAŁEGO pionu.

Co powiedział Kominiarz po wczorajszej wizycie??

Ja mieszkając na trzecim pietrze w poprzednim mieszkaniu miałam podobną sytuację ale tylko w przypadku wiatru wiejącego w jednym konkretnym kierunku, ale wentylacja była typowa, grawitacyjna ( bez dodatkowych urządzeń pracujących na kominie). Tutaj jest zdecydowanie inna sytuacja.

Walcz o swoje, bo całe ciepło z mieszkania będzie wyziębiane, nie mówiąc już o zapachach. :roll:
Pozdrawiam

Justa
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

Przenoszę wątek do ogólnodostępnego działu. Myślę, że warto żeby każdy mógł się zapoznać z tymi informacjami.
abel
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: abel »

tom pisze: 4. Zapachy w kuchni chyba od wszyctkich sasiadow, kaszanka, cebula, rosol z podrobow - czym chata bogata

22:35 blok 53b klatka od ochrony mieszkania zewnetrzne. Pozdrawiam sasiada gotujacego wlasnie rosol wg mojego nosa z zoladkow i serduszek kurzych. Smacznego...
Hej, najczęstszy problem w tej inwestycji - zapachy i najczęstsze rozwiązanie - zamontowanie klapy zwrotnej, której brak. Sprawdź, czy masz zamontowaną zwrotnicę a jeśli tak, to czy w odpowiednim kierunku!
tom
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: tom »

tom pisze:Wentylacja tu jest do bani ! Jam bym wiedzial ze beda takie jazdy w zyciu nie kupilbym tu mieszkania !

1. Glosna w nocy slychac prace wentylatora
https://www.dropbox.com/s/oahse52jlye4r ... %20003.3ga
2. W jednym pionie prawie nic nie ciagie
3. W drugin za to ciagnie ze nie wydoli lazienki ogrzac
4. Zapachy w kuchni chyba od wszyctkich sasiadow, kaszanka, cebula, rosol z podrobow - czym chata bogata
5. Fenomen wentylacji wywiewowej najlepiej obrazuje film np z lazienki - zapachy wszystkich smrodow z calego pionu...

https://www.dropbox.com/s/1i7u79z9z2uhf ... 8%2026.mov

Ja nie dokonywalem zadnych przerobek wentylacji, rozumiem ze wolnosc tomku w swoim domku ale to jakas zart.

wiec tak :
piętro 2
ad 1,2,3 -tam gdzie ciągnie jest głośno, gdzie nie to cicho
4 - zawór zwrotny jest zamontowany poprawnie
5 data filmu jest właściwa 4 miesiące zajęło mi złapanie tego fenomenu ( który był sporadyczny ) - usterka zdefiniowana jako wentylator na dachu który uległ przepięciu ( wymiana ) teraz ciągnie - to ten głośny kanał.

i kilka dodatkowych ciekawostek
w kuchni wg mnie śmierdzi z kanału wentylacyjnego który potrafi się zachowywać jak ten z filmu w łazience ( ale musiałbym na etacie przy tej kratce pracować aby to wyłapać ). Wg mnie ktoś zamontował w pionie okap kuchenny do kanału wentylacyjnego ale diabli wiedza.
Sa dni kiedy w całym mieszkaniu śmierdzi jak ze studzienki kanalizacyjnej ( ale to chyba z innego pionu ??? ) ciężko wywąchać

i doświadczenie które możecie spróbować wykonać u siebie. podczas włączenia okapu kuchennego z kratek, wentylacyjnych ciagnie powietrze do mieszkania. Wtedy tez mogę spektroskopem powietrze co u kogo w domu zalatuje.
Zalecenie inwestora i osoby od wentylacji : otworzyć okno ( polecam rozwiązanie w szczególności przy -20 C para nad garnkiem od razu zmieni się w szron ....) podobno okap mam za mocny (zwykly ze sklepu nie jakis przemyslowy )- bez komentarza - każdy niech sam osądzi zrobi próbę u siebie.
podspodem
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53D

Post autor: podspodem »

Nam nie będzie ciągnąć z pionów wentylacyjnych, przecież w budynku D mamy na ścianach piękne nawietrzacze wielkości małego telewizora... w naszym salonie będą takie 'telewizorki' równo cztery, więc będzie miało którędy zasysać to syberyjskie powietrze zza okna ;)
Marcin Smolarek
53D
ODPOWIEDZ