Witam,
jestem zainteresowany kupnem mieszkania na osiedlu Verdis. Po analizie wzorów umowy rezerwacyjnej i deweloperskiej zauważyłem, że prawo do korzystania z nieruchomości wspólnej odnosi sie w tych umowach do terminu Nieruchomość KW, a wg tych umów teren osiedla został podzielony na 2 Nieruchomości KW, tj 5 budynków z etapów 1,2 i 3 tworzą jedną całość, a budynki z etapu 4 drugą całość. Potwierdziła mi to Pani z Ronsona twierdząc, że na osiedlu będą 2 odrębne wspólnoty. Pytanie czy docelowo wspólnoty sie dogadaja i czy np nie dojdzie do wzajemnego odgrodzenia tych 2 części osiedla? Jest to dla mnie ważne, jako potencjalnego nabywcy mieszkania z etapu 2 lub 3 jeżeli weźmiemy pod uwagę, że docelowy plac zabaw dla moich dzieci ma być zlokalizowany na terenie zarządzanym przez 2 wspólnotę. Czy ktoś z Was również zauwazył ten problem i rozmawiał o tym z Ronsonem?
Dodatkowe pytanie do juz mieszkających: czy możecie podac jak wyglądaja na chwilę obecna opłaty czynszowe na tym osiedlu?
Prawo użytkowania nieruchomości wspólnej
-
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Re: Prawo użytkowania nieruchomości wspólnej
Przemek, w zasadzie pytasz co się stanie za kilka lat? - domyślasz się zapewne, że bez szklanej kuli dość trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi . Nie bardzo jednak widzę powód, dla którego ktokolwiek miałby się od siebie wzajemnie odgradzać (zwłaszcza jeżeli wejście na teren osiedla będzie jedno ).
Informacje o aktualnych opłatach znajdziesz np. tutaj
Informacje o aktualnych opłatach znajdziesz np. tutaj
ZTCP to w KW są ustalone wzajemne służebności, które wykluczają możliwość odgradzania się.
podczas umowy deweloperskiej notariusz zapewniał, że nie ma możliwości aby dzieci z etapu pierwszego nie mogły korzystać z placu zabaw z etapu drugiego
co do współpracy etap pierwszy wydaje się mieć więcej udziałów niż etap drugi, pytanie czy obie wspólnoty będą miały wspólne cele
co do współpracy etap pierwszy wydaje się mieć więcej udziałów niż etap drugi, pytanie czy obie wspólnoty będą miały wspólne cele