WAŻNE! Uchwała w sprawie firmy Dalkia

Dział dla osób, które kupiły mieszkania w blokach 53-53D.
Kris
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53D

Re: WAŻNE! Uchwała w sprawie firmy Dalkia

Post autor: Kris »

Słowo klucz - służebność... to nie jest oddanie na własność...
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

Kris, nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. Może i nie oddanie na własność, ale zgoda na bezterminowe i nieodpłatne korzystanie - wychodzi niemal na to samo.
Skydiver
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Skydiver »

ewa pisze:W moim przypadku nie mam jak się nie zgodzić, w KW jest wpisana służebność o czym mnie deweloper poinformował i albo kupuje albo nie. Raczej nie mam wpływu na to, co jest w księgach zapisane, ani nie mam możliwości zaskarżenia wpisów, ale kwestia utrzymania tego przyłącza jest istotna. Ja sprawdziłam tą księgę WA4M/00438995/5 i tam jest LC Corp.
Chyba mamy tu jakieś nieporozumienie, jeśli ewa ma w umowie jakiś zapis o służebności na który nie może się nie zgodzić to zapewne dotyczy on służebności przesyłu, a nie przekazania na własność przyłącza sieci o czym tu rozmawiamy. Ronson wprowadza zapis o wyrażeniu zgody na przekazanie przyłącza, ale można ten zapis usunąć, w tedy dodają punkt informacyjny że głosowali już na tak, co z resztą i tak nie jest problem, ale z uwagi na dostępność tego wątku pozwolę sobie nie wyjaśnić dlaczego.

Nie rozumiem sensu wpisania numeru księgi wieczystej przez ewę, dotyczy on działki na której powstaje II etap osiedla LC, więc chyba oczywistym jest że LC widnieje w KW.
ewa
Budynek: 53F

Post autor: ewa »

jeszcze raz - w księdze wieczystej dotyczącej budynku G Ronsona, w którym chcę kupić mieszkanie jest wpisana "nieodpłatna i ustanowiona na czas nieoznaczony służebność gruntowa polegająca na prawie podłączenia budynku, który zostanie wybudowany na działce o nr. 4/1 objętej księgą wieczystą nr WA4M/00438995/5 do przyłącza CO Ronson". To nie jest przekazanie łącza na własność, ani to nie jest pytanie o zgodę, tylko wpisane jest prawo LCC do darmowego przyłączenia się do węzła co Ronsona. Węzeł ten znajduje się na działce nr 47 Ronsona.
Skydiver
Potwierdzony mieszkaniec

ewa pisze:jeszcze raz - w księdze wieczystej dotyczącej budynku G Ronsona, w którym chcę kupić mieszkanie jest wpisana "nieodpłatna i ustanowiona na czas nieoznaczony służebność gruntowa polegająca na prawie podłączenia budynku, który zostanie wybudowany na działce o nr. 4/1 objętej księgą wieczystą nr WA4M/00438995/5 do przyłącza CO Ronson". To nie jest przekazanie łącza na własność, ani to nie jest pytanie o zgodę, tylko wpisane jest prawo LCC do darmowego przyłączenia się do węzła co Ronsona. Węzeł ten znajduje się na działce nr 47 Ronsona.
No to teraz dokładnie wiem o co chodzi, uważam że trzeba jak najszybciej spotkać się z przedstawicielem LC.
Kris
Potwierdzony mieszkaniec

osverdis.pl, Skydiver wyjaśnił po części...

Co do dalszej treści Ewy, to dziwne, bo może się okazać, że ta służebność jest gorsza, bo w razie W powiedzą, że to nie ich własność... stąd potrzeba poznania dokładniejszych danych...
Skydiver
Potwierdzony mieszkaniec

Jeżeli taka służebność pojawiła się w aktach kolejnego etapu to znaczy że Pani reprezentująca Dalkia kłamała podczas spotkania mówiąc że żadne osiedle nie podłączy się do naszej sieci bo rura ma zbyt małą średnicę , jeśli taka służebność jest wpisana do KW to musiała już o tym wiedzieć podczas spotkania. Ewidentnie coś tu jest nie tak jak powinno. Trzeba zorganizować spotkanie z LC i ewentualnie wspólnota może zasięgnąć opinii prawnika.
Jeśli LC powinno zapłacić wspólnocie za podłączenie swojego II etapu do naszej sieci to Ronson wyrażając na to zgodę dysponując głosami tych którzy nie mają jeszcze aktu, działał na szkodę wspólnoty i takie głosowanie powinno zostać unieważnione.
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

Wrócił (na dzisiejszym spotkaniu) temat rury. Jak proponowałem już wcześniej, sugeruję uzależnić jej przekazanie od wykonania na rzecz wspólnoty określonych prac, np. założenia solidnego monitoringu w hali garażowej. Nie bardzo rozumiem, dlaczego niektórym tak bardzo spieszy się, by oddać to za darmo - spróbujmy coś wynegocjować.

Musimy sprawnie ustalić listę swoich oczekiwań i przekazać je deweloperowi, inaczej temat rozejdzie się po kościach i nic na tym nie ugramy.
Kris
Potwierdzony mieszkaniec

Ale przecież temat 'rury' jest już załatwiony i nie mamy w nim nic do gadania!
piknew
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53A

Post autor: piknew »

Kris pisze:Ale przecież temat 'rury' jest już załatwiony i nie mamy w nim nic do gadania!
Co masz na myśli? Uchwała chyba jeszcze nie przeszła?
ODPOWIEDZ