Podwyżka opłat za 2018 rok
Re: Podwyżka opłat za 2018 rok
Powiem tak - chetnie poznałbym stanowisko 2 strony, czyli Zarzadu, w tej sprawie. Szkoda, ze tak malo udzielają sie na forum, to by sporo uproscilo.
Co powiecie na spotkanie z Zarzadem? Chetnie je sprobuje zorganizowac, bo jestem troche zdezorientowany zaistniala sytuacja i chce ja wyjasnic.
Co powiecie na spotkanie z Zarzadem? Chetnie je sprobuje zorganizowac, bo jestem troche zdezorientowany zaistniala sytuacja i chce ja wyjasnic.
Co do rozjazdu w przelewach i prezentacją danych w portalu, to może to wynikać z faktu domiaru za 2017 rok, który płacimy od stycznia. Chciałbym też wiedzieć, jak te nowe domiary mają się do tamtego...
Andrew, chyba nie ma wyboru. Trzeba to zorganizować i się spotkać. Każda kwota powinna mieć swoje podstawy w jasnych rozrachunkach.
Co do zapłaty, to tysiak na osobę daje 12k rocznie. Ile tych osób utrzymujemy?
Andrew, chyba nie ma wyboru. Trzeba to zorganizować i się spotkać. Każda kwota powinna mieć swoje podstawy w jasnych rozrachunkach.
Co do zapłaty, to tysiak na osobę daje 12k rocznie. Ile tych osób utrzymujemy?
A wystarczyło wpaść na zebranie, tam temat był wałkowany ale spoko forum też po coś jest.
Konkordat, przyjacielu, mógłbyś coś więcej powiedzieć?
I podzielic sie wiedzaKris pisze:Konkordat, przyjacielu, mógłbyś coś więcej powiedzieć?
Niestety nie mam szczescia do zebran - konflikt terminow.
Jak już będzie termin spotkania z Zarządem( i Administratorem) w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji to trzeba poinformować mieszkańców(właścicieli). Mam tu na myśli powieszenie rzucającej się w oczy informacji na klatkach. W ten sposób każdy będzie ją widział.
-
- Budynek: 53F
- Numer mieszkania: 69
Wystarczy założyć jedną wspólnotę, jeden zarząd i wynagrodzenie zarządu (samozwańczego zresztą) spadnie o połowę.
Mysle, ze powinnismy powolac mala grupe osob ktora niezaleznie przeanalizuje koszty wspolnie z ksiegowoscia i na podstawie zawartych przez Zarzad umow. Rzeczywiscie jest to drugie wyrownianie, ktore jest dosc niepokojace tym bardziej ze Zarzad dziala w imieniu mieszkancow i powinien wytlumaczyc sie z podwyzki, a nie wysylac suche podsumowanie kosztow przez ksiegowosc. Jesli Zarzad tej wspolnoty jest powazny, samym czlonkom zarzadu powinno na tym zalezec.
Z mojej perspektywy - posiadajac kilka mieszkan w Warszawie jest to jedno z najdrozszych osiedli pod katem prowadzenia wspolnoty w przeliczeniu na m2. Dodatkowo, jako dobra praktyka do rozwazenia - na innych osiedlach koszty Zarzadu - sa albo symboliczne (bo to praca pro-bono wykonywana przez "wydelegowanych" mieszkancow osiedla) albo Zarzad dostaje uznaniowy roczny bonus, tj. zgadzam sie z przedmowcami, ze temat pensji zarzadu jest do omowienia z Zarzadem na najblizszym spotkaniu (ktora rowniez zgadzam sie ze trzeba zwolac asap)
Ustawa o wlasnosci lokali jasno okresla warunki ustaw i funkcjonowania zarzadu. Wiec tak, Zarzad mozna odwolac. Kazdemu wlascicielowi lokalu przysluguje prawo zaskarzenia uchwaly do sadu z powodu jej niezgodnosci z przepisami prawa lub umowa wlascicieli, albo jesli narusza ona zasady prawidlowego zarzadzania nieruchomoscia wspolna lub w inny sposob narusza jego interesy. Mysle ze nie jestesmy na takim etapie, natomiast rzeczywiscie Zarzad powinien sie wytlumaczyc przed wlascicielami.
Jesli ktos z Was ma czas (mysle ze 2-3 dni, po godzinach) na analize kosztow to prosba o info. - z mila checia pociagne temat o ile sa zainteresowani.
Z mojej perspektywy - posiadajac kilka mieszkan w Warszawie jest to jedno z najdrozszych osiedli pod katem prowadzenia wspolnoty w przeliczeniu na m2. Dodatkowo, jako dobra praktyka do rozwazenia - na innych osiedlach koszty Zarzadu - sa albo symboliczne (bo to praca pro-bono wykonywana przez "wydelegowanych" mieszkancow osiedla) albo Zarzad dostaje uznaniowy roczny bonus, tj. zgadzam sie z przedmowcami, ze temat pensji zarzadu jest do omowienia z Zarzadem na najblizszym spotkaniu (ktora rowniez zgadzam sie ze trzeba zwolac asap)
Ustawa o wlasnosci lokali jasno okresla warunki ustaw i funkcjonowania zarzadu. Wiec tak, Zarzad mozna odwolac. Kazdemu wlascicielowi lokalu przysluguje prawo zaskarzenia uchwaly do sadu z powodu jej niezgodnosci z przepisami prawa lub umowa wlascicieli, albo jesli narusza ona zasady prawidlowego zarzadzania nieruchomoscia wspolna lub w inny sposob narusza jego interesy. Mysle ze nie jestesmy na takim etapie, natomiast rzeczywiscie Zarzad powinien sie wytlumaczyc przed wlascicielami.
Jesli ktos z Was ma czas (mysle ze 2-3 dni, po godzinach) na analize kosztow to prosba o info. - z mila checia pociagne temat o ile sa zainteresowani.
-
- Budynek: 53F
- Numer mieszkania: 69
Jestem za. Chętnie pomogę.
Ja rowniez chetnie pomoge