Osiedlowa wypożyczalnia gazet
Osiedlowa wypożyczalnia gazet
Witajcie,
chciałam podpytać Was o opinię na temat osiedlowej wypożyczalni gazet.
Wspólnie z Sąsiadką wpadłyśmy na pomysł stworzenia czegoś na kształt wypożyczalni gazet. Większość z nas kupuje gazety (myślę tu o kolorowych tygodnikach, miesięcznikach itp) i po przeczytaniu lądują w koszu. Może pomysł przekazania gazet w inne ręce pozwoli nam oszczędzić parę groszy a przy okazji da życie tej gazecie u kolejnej osoby?
Pierwsza wersja pomysłu zakłada umieszczenie stojaka przymocowanego do ściany w holu wejściowym do osiedla. Tam można by było odkładać gazety i pobierać nowe tytuły. Raz na kwartał najbardziej zniszczone, czy najstarsze magazyny byłyby utylizowane w suchej frakcji.
Dajcie proszę znać co myślicie o takim pomyśle, być może zbyt optymistycznie widzę ten projekt i wskażecie mi ciemne strony takiej inicjatywy
chciałam podpytać Was o opinię na temat osiedlowej wypożyczalni gazet.
Wspólnie z Sąsiadką wpadłyśmy na pomysł stworzenia czegoś na kształt wypożyczalni gazet. Większość z nas kupuje gazety (myślę tu o kolorowych tygodnikach, miesięcznikach itp) i po przeczytaniu lądują w koszu. Może pomysł przekazania gazet w inne ręce pozwoli nam oszczędzić parę groszy a przy okazji da życie tej gazecie u kolejnej osoby?
Pierwsza wersja pomysłu zakłada umieszczenie stojaka przymocowanego do ściany w holu wejściowym do osiedla. Tam można by było odkładać gazety i pobierać nowe tytuły. Raz na kwartał najbardziej zniszczone, czy najstarsze magazyny byłyby utylizowane w suchej frakcji.
Dajcie proszę znać co myślicie o takim pomyśle, być może zbyt optymistycznie widzę ten projekt i wskażecie mi ciemne strony takiej inicjatywy
Pozdrawiam
Justa
Justa
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Re: Osiedlowa wypożyczalnia gazet
W tym miejscu stojak na pewno zostanie zawalony wszelkiego rodzaju ulotkami, sklepowymi gazetkami i innym badziewiem.
Jeżeli natomiast będzie tam coś wartościowego, to szybko pewnie zniknie, biorąc pod uwagę powszechny dostęp z zewnątrz.
Jeżeli natomiast będzie tam coś wartościowego, to szybko pewnie zniknie, biorąc pod uwagę powszechny dostęp z zewnątrz.
Świetny pomysł i będę wspierać. Czytam wysokie obcasy i żal mi ich wyrzucać więc zbieram je lub przekazuję koleżankom, z chęcią podzielę się z nowymi sąsiadami. Widziałam kiedyś stojak przy bloku gdzie można oddawać jedzenie które zostało a nie chcemy wyrzucać. Może w ramach recyklingu przyjmie się "gazetnik" ? Ja jestem za testem, dopóki nie spróbujemy nie przekonamy się. Przedsionek przy ochronie jest idealny. Myśle nawet o możliwości oddania książeczek dla dzieci? tez mam kilka takich.
-
Mnie się nie podoba pomysł zagracania podcienia. Nawet bardzo.ziucia pisze:Przedsionek przy ochronie jest idealny. Myśle nawet o możliwości oddania książeczek dla dzieci? tez mam kilka takich.
Jeżeli zrobimy to w formie estetycznej, myślę, że szpecić i zagracać powierzchni nie będzie.
Jeżeli pomysł nie przejdzie oficjalnie to może uda się między Sąsiadami zrobic taką wymianę? Może ustalenie jednego dnia w miesiącu? Myślę, że wiosna sprzyjać będzie takim spotkaniom
A z książkami to fajny pomysł, nie tylko dla dzieci
Dziękuje za opinie
Czekam na więcej
Jeżeli pomysł nie przejdzie oficjalnie to może uda się między Sąsiadami zrobic taką wymianę? Może ustalenie jednego dnia w miesiącu? Myślę, że wiosna sprzyjać będzie takim spotkaniom
A z książkami to fajny pomysł, nie tylko dla dzieci
Dziękuje za opinie
Czekam na więcej
Pozdrawiam
Justa
Justa
-
Justa, problem polega na tym, że jak każdy zechce coś tam wstawić, nawet estetycznego, to zrobi się... Mamy już worki dla psów, teraz dodamy gazety i książki, ziarnko do ziarnka...
Ze swojej strony mogę zaproponować wirtualną wypożyczalnię - odpowiedni wątek lub nawet dział forum, gdzie będzie można zamieszczać informacje, co i u kogo jest dostępne. Będzie więc i aspekt integracyjny .
Ze swojej strony mogę zaproponować wirtualną wypożyczalnię - odpowiedni wątek lub nawet dział forum, gdzie będzie można zamieszczać informacje, co i u kogo jest dostępne. Będzie więc i aspekt integracyjny .
osverdis przyjmuję z wdzięcznością propozycję wirtualnej wypożyczalni Fajny pomysł. Zwłaszcza dla książek.
Proponuję jeszcze poczekać na głosy innych Sąsiadów
Proponuję jeszcze poczekać na głosy innych Sąsiadów
Pozdrawiam
Justa
Justa
ochrona będzie miała co czytać
Moim zdaniem dobry pomysł Justa, sam przekaże i wypożycze
Odnośnie zaśmiecania- można sie umówić/poprosić z Panią sprzątającą aby powiedzmy po 2, 3 tygodniach wyrzucała wszystko co tam jest. Ustalić wcześniej umówione terminy wyrzucania gazet i po sprawie. A jeśli ktoś będzie chciał zachować to nie będę miał z tym problemu.
Myślę, że jesteśmy racjonalni i z tego stoiska nie będziemy robić śmietnika... A i ochrona skorzysta i może będzie dbała o porządek w gazetach
Odnośnie zaśmiecania- można sie umówić/poprosić z Panią sprzątającą aby powiedzmy po 2, 3 tygodniach wyrzucała wszystko co tam jest. Ustalić wcześniej umówione terminy wyrzucania gazet i po sprawie. A jeśli ktoś będzie chciał zachować to nie będę miał z tym problemu.
Myślę, że jesteśmy racjonalni i z tego stoiska nie będziemy robić śmietnika... A i ochrona skorzysta i może będzie dbała o porządek w gazetach
Czy ktoś jeszcze ma ochotę się wypowiedzieć?
Czy forma półki/wieszaka w tym stylu Wam odpowiada?
Czy zupełnie macie pomysł na inny styl?
Czy forma półki/wieszaka w tym stylu Wam odpowiada?
Czy zupełnie macie pomysł na inny styl?
Pozdrawiam
Justa
Justa